Aláírásgyűjtés a forgalmi rend változtatásáért

2017.04.20., csütörtök

Ilyen sem volt még Sepsiszentgyörgy legújabb történetében: lakossági kezdeményezésként kell tanácsi határozatot előterjeszteni egy olyan témában, amiről nem is az önkormányzat döntött. Első hallásra furcsának tűnik az eset, pedig nem az. Épp csak ide vezetett egy jó szándékú folyamat.

Az vesse rám az első követ, aki elégedett a Sepsiszentgyörgyön 2015 októberétől bevezetett forgalmirend-változtatással, mondja Bokor-Tóth Zoltán vállalkozó, aminek történetünk szempontjából nincs jelentősége, hiszen amit tett, egyszerű sepsiszentgyörgyi polgárként tette. Bokor-Tóth Zoltán szerint a városközpont közlekedését átszervező forgalmirend-változtatás rossz helyzetet okozott, az élhető városból élhetetlent teremtve.

Odáig a város bármely pontjáról könnyűszerrel és rövid idő alatt el lehetett jutni akármely más pontjára, azóta azonban a járművezetőnek valóságos feladvány kitalálni, milyen útvonalat válasszon célja eléréséhez. Az egyirányúsítások nemhogy megkönnyítették volna az autók haladását, épp ellenkezőleg, a csúcsidőben még több forgalmi dugó kialakulásához vezettek. Nyilván, ezt nem láthatta előre Bokor-Tóth Zoltán, és a városvezetés is jobbító szándékkal rendelte el a forgalmi rend változtatását – de hogy a polgármesteri hivatalnál sem lehettek biztosak a sikerben, jelzi, hogy akkor a polgármester azt nyilatkozta: próbáljuk ki egy évig, és ha nem válik be, módosítunk rajta.

A forgalmi rend változtatása előtt a városháza lakossági véleményt is kért. Első beadványát ekkor fogalmazta meg Bokor-Tóth Zoltán, azt javasolva, a Gábor Áron utcában a forgalom maradjon meg kétirányúnak, a Váradi József alsó és a Kossuth Lajos központ felőli utolsó szakasza is, az 1918. december 1. utca pedig a színház sarkától a Szent György térig szintén, itt rendes körforgalommal csatlakozva a Gróf Mikó Imre – 1918. december 1. útkereszteződésbe. Bokor-Tóth Zoltán javaslata valamelyik hivatali számítógép fiókjában lapul mai napig, válaszra – bár egy köszönetre, hogy vette a fáradságot – nem méltatták.

A polgármester nyilatkozatát figyelembe véve, Bokor-Tóth Zoltán kivárta az egy évet. Ez idő alatt kiderült – számára is, meg minden bizonnyal a városban járművel közlekedők számára is –, hogy a forgalmi rend megváltoztatása nem vált be. Látva azonban, hogy még szándéka sem merül fel a városvezetésnek a változtatásra, ráadásul a közlekedés még nehezebbé vált a Kós Károly utca időközben elkezdett felújítása miatt, Bokor-Tóth Zoltán (már nemcsak a saját, hanem a helyzettel elégedetlen közösség nevében is) újabb beadvánnyal fordult a városhoz – ezúttal iktatva az urbanisztikai bizottságnak címzett levelét, amelyben egy évvel korábbi javaslatát terjeszti elő, hozzátéve: ha a városnak van az övénél jobb elképzelése, azt valósítsák meg, csak csináljanak már valamit.

E beadványnak már lett eredménye: tavaly november elején meghívták Bokor-Tóth Zoltánt is a bővített urbanisztikai bizottság ülésére (amelyen az önkormányzati képviselők mellett részt vett a közlekedési és a helyi rendőrség képviselője, a taxisok megbízottja, illetve közlekedésszervezési szakemberek is). Az ülésen több, a közlekedés zsúfoltságát érintő problémát tárgyaltak meg, ezekre elemzést kértek a szakemberektől annak a hónapnak – 2016 novemberének – a végéig.

Az idő azonban telt, eredmény pedig semmi. Bokor-Tóth Zoltán március elején polgári elégedetlenségi akcióval – reggel nyolc és délután négy óra előtt öt perccel dudálással hívta fel a figyelmet – próbálta újra az egyre akutabbá váló problémára terelni a felelősök figyelmét. Ennek is lett eredménye: elhívták az urbanisztikai bizottság március 4-i ülésére, a megbeszélést követően a bizottság tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, és ezt jegyzőkönyvbe is foglalták, hogy javasolják a polgármesteri hivatalnak a forgalmi rend módosítását a következőképpen: kétirányúsítás a Gábor Áron, Váradi József, Kossuth Lajos utcában, a Csíki utcának a Templom utcával való útkereszteződésében a korábbi elsőbbségadási kötelezettség visszaállítása. Nagy lépésként, de félmegoldásként értékelte ezt Bokor-Tóth Zoltán, úgy vélte továbbra is, a járművek gördülékeny haladásához az 1918. december 1. utca kétirányúsítása is szükségeltetne.

A fejlemények időközben sajtónyilvánosságot kaptak az Observatorul de Covasna napilap egy március végi lapszámában, melyben Bokor-Tóth Zoltán elcsodálkozva olvasta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester reakcióját. Aki szerint az urbanisztikai bizottság véleménye nem számít. „Ha nem hatásköre az urbanisztikai bizottságnak a forgalmi rend módosítására javaslatot tenni, akkor miért beszéltek róla? Vagy az alpolgármester nem tudja, mi a bizottság hatásköre?” – fogalmazza meg Bokor-Tóth Zoltán.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester az újságon keresztül azt is üzente, a forgalmi rend megváltoztatása kezdeményezhető akként is, ha a helyi polgárok öt százaléka – ez körülbelül 2700 városlakót jelent – aláírásával kéri. Ilyen ugyan még nem történt Sepsiszentgyörgy történetében, aláírásgyűjtések kisebb-nagyobb ügyekben zajlottak, lokális népszavazásra is volt már eset, de az egész város lakosságát érintő, a helyi önkormányzat döntését igénylő kérdésben még nem. „Meggyőződésem, közösen tudunk változtatni”, jelentette ki Bokor-Tóth Zoltán, aki most az aláírásgyűjtés előkészítésén dolgozik – ennek lebonyolítását a Civil Hang mozgalom fogja felvállalni.

És még egy apróság: nem alapos tanulmány, csupán egy hozzávetőleges számítás eredményeként egy családnak évente akár egy minimálbérnyi összegébe is kerül a 2015 októberétől bevezetett forgalmi rend változtatása: a napi pár száz vagy esetenként ezer méterrel több autózás az üzemanyagköltségek 20–40 százalékos növekedését eredményezi, ami napi 1–15 lejes többletköltséget jelent. És akkor még nem is beszéltünk a környezetszennyezésről, a dugókban elpocsékolt időről, amikor gyakran szóba kerül a városvezetés…

Szerző: Váry O. Péter • Fotó: Albert Levente • Forrás: Háromszék, 2017. április 20.