Komposztáljanak a magánházasok?

Tisztelt lakótársak.

Úgy tűnik, szükségessé vált, hogy „tisztába tegyük” kissé a komposztálás kérdését. Az online- és személyes visszajelzésekből ítélve azt kell hinnünk, hogy az emberek jelentős része hallott a komposztálásról, de nem- vagy tévesen ismeri a folyamatot. Ezért szakemberekhez és a szakirodalomhoz fordultunk, és megpróbálunk eloszlatni néhány tévhitet.

A komposztálás az a folyamat, amely során szerves, növényi eredetű hulladék humuszban gazdag, laza szerkezetű eleggyé alakul. Ez a folyamat tulajdonképpen mineralizációs folyamat, azaz a növények szöveteit alkotó bonyolult szerkezetű szerves molekulák először egyszerűbb szerves anyagokká, majd a növények számára felvehető anyagokká alakulnak át a nem hőkezelt környezetben jelen levő mikroorganizmusok segítségével. Az így kialakított anyagot visszajuttatják a talajra, majd a talaj termőrétegébe dolgozzák (kapálással, ásással, gereblyéléssel stb.). A humusz lényegében olyan a növények által felvehető vegyületek keveréke, amely a talaj termőrétegének alapvető komponense.

A köztudatban az él, hogy minden szerves, háztartási és főleg konyhai hulladékot komposztálni lehet és kell, és ez megoldja a problémát.

Ez teljesen távol áll a valóságtól. Miért?

Komposztálni csak növényi eredetű hulladékot lehet, és azt se maradéktalanul.

A lehullott levelek csak részben alkalmasak komposztálásra, tudnunk kell, hogy az illető növény levele nem tartalmaz-e mérgező vegyületeket (pl. a diófa levele határozottan romboló hatású).

A ceruzánál vastagabb faágak, vesszők kevésbé alkalmasak a komposztba, mert nagyon lassan bomlanak le, aprítani kell ezeket, majd a kész komposztot ki kell rostálni.

Állati eredetű hulladékot (állati maradványokat, pl. húsdarabok, csontdarabok, szalonnabőr, szalámivég, párizsi héj stb. tilos a komposztba tenni). Ugyanígy tilos a háziállatok vagy kisállatok ürülékét vagy az ürülékhez használt almokat (pl. macskaalom) komposztálni. Főtt ételmaradékokat ugyanúgy nem javallott a komposztba tenni.

Igen, a lehámozott krumplihéj mehet a komposztba, viszont a maradék félliternyi krumplipaprikás nem. Miért? Mert a főtt ételmaradékok már tartalmaznak állati eredetű zsírokat, maradékokat és természtes mikororganizmusokban szegények (ezért főztük). Az állati eredetű hulladékon a rothadás alatt sokféle kórgerjesztő baktérium (micrococcusok, bacillusok) és gomba fejlődik.

A komposztálás folyamatán a szerves anyagot, hulladékot rétegenként földdel kell betakarni. Egy nagyobb kertben ez rendszerint megoldható, egy városi kertes házban ez azt jelentené, hogy havonta felkaparunk az udvar talajából néhány vederrel, talicskával? Ezt komolyan gondolják az illetékesek?

A komposztot szárazságkor – ami mifelénk egyre gyakoribb jelenség – rendszeresen locsolni kell. Így tehát városi kertes házban azt az értékes ivóvizet fogjuk ellocsolni, amelyről nemzetközi konferenciákon havonta mondják el, mekkora kincs és menyire takarékoskodni kell vele. Hol itt a környezetvédelem?

Kisebb mennyiségben komposztálni (értsd köbméterek alatti mennyiségben) nem lehet télen, ugyanis az erjedésből felszabaduló hő nem elég a külső hideg ellensúlyozására egy kisebb komposzthalom esetében, így a hulladékhalom nem komposztálódik, hanem csonttá fagy. Természetesen lehet venni vagy készíteni komposzttárolókat, de ez egyrészt még mindig nem oldja meg a fent leírtakat, másrészt feltételezzük, a TEGA RT. nem fog hozzájárulni ezek költségéhez.

És végül a legfontosabb szempont: ha mindezeket bevállaljuk és kivitelezzük a komposztálást,

mihez kezdünk a komposzttal?

A komposztálás nem azt jelenti, hogy a szerves hulladék egyszerűen eltűnik, hanem hogy alakul. Hová fogjuk kiszórni a komposztot? Rendben, évente egyszer kiszórjuk a komposzt egy részét, ugyanis a létrejött komposzt mennyisége egy városi háztartásban messze meghaladja a néhány virágcserép vagy ágyás, grupp igényét ha már hozzáadtunk pár veder, talicska földet is.

Mihez kezdünk a fennmaradó komposzttal, illetve a következő éppen érésben, lerakásban levő „renddel”? Ha a Tega RT. nem hajlandó hetente elvinni a háztartási hulladékot, hajlandó lesz elvinni a komposztot? És ha igen, ki is hordja a tárolóból? És fizet is (az amúgy értékes) komposztért. és a belefektetett munkánkért?