Szükségünk van a hídra!

2017.04.19., szerda

Vessünk egy pillantást erre a hídra! – kéri S. István mérnök úr, aki 29 éve nap mint nap ezen átkelve jár munkába. Ez volt a gyaloghíd eredeti rendeltetése: az Olt túlsó partján létrehozott gyárakba igyekvők útját (közel 2 km-rel) lerövidíteni.

A híd évek óta rossz állapotban van, kidőlt lábai alig tartják, lemezeit meggyengítette a rozsda, nagy repedések tátonganak rajta. Egyszóval bármelyik percben összedőlhet. Nyilvánvaló, hogy az átjárás nem biztonságos, kimondottan veszélyes, használói mégsem akarnak lemondani róla. Mert szükségük van rá!

Pontos adatokkal is szolgálhatunk az építmény használóinak számáról az Ökósok csoport fiataljainak jóvoltából. 2016 szeptemberében felmérést készítettek a híd állapotáról, napi forgalmáról (Zöld Híd projekt): kijelölték és fotókkal dokumentálták a legproblémásabb helyeket, több napon át megfigyelték felszerelt kamerák segítségével, végül órákra lebontva táblázatba foglalták az áthaladó forgalom néhány jellemző adatát. Kettőt emelünk ki ebből: szept. 1-jén 364 gyalogos és 82 kerékpáros kelt át, hét végén (szept. 3-án) 134 gyalogos és 35 kerékpáros.

Tehát minden alkalmatlansága ellenére sokan megkísérlik az átkelést, a nap bizonyos óráiban forgalmi dugók is kialakulnak.

A munkába igyekvők állandó csoportja mellett itt járnak át a hobbi-kertészek a kis parcelláikra, a közelben lakók valamelyik üzletbe, de itt rövidít a tolókocsiba kényszerült mozgássérültet segítő családtag vagy fürdőszobai kagylót cipelő személy. Lehangoló képek, extrém sportnak beillő, kalandparkot idéző vállalkozások.

Elöljáróink tudnak róla? Tudnak: „Azt a hidat nem szabad ebben az állapotban megtartani, le kell bontani, és az önkormányzatnak kell egy másik hidat építenie, hiszen átjáróra ott szükség van” – nyilatkozta polgármesterünk 2009 januárjában, aztán öt évvel ezelőtt, és tavaly ősszel is ígért hidat, nem is egyet, hanem kettőt!

A város lakóinak szüksége van egy új átjáróra az életveszélyesen összeroggyant régi helyett. Kérjük év végéig megépíteni.

Ha jogosnak és szükségesnek tartjátok a kérést, támogassátok egy lájkkal és egy megosztással!